Francúzsky paradox – ako je možné, že Francúzi jedia, čo chcú a aj napriek tomu sú štíhli a zdraví

1
Pridal 31. August 2013 admin , Články

Vedci a lekári si už desaťročia lámu hlavu nad tzv. francúzskym paradoxom – „Nízky počet srdcových chorôb vo Francúzsku, aj napriek bohatej strave“.  Aj keď nepriamo, určite ste už o ňom i vy neraz počuli. A čo je teda za tým všetkým?

Neurológ, ktorý žil vo Francúzsku vyše 2 rokov, zistil, že Američania, ktorí prídu žiť do Francúzsku, na váhe stratia. Naopak, Francúzi, ktorí sa rozhodnú presťahovať do Ameriky, ich číslo na váhe ide jasne hore.

Napriek tomu, že Francúzi si často doprajú mastné jedlo, iba 7% obyvateľstva tejto krajiny je obéznych.

Francúzi pijú veľa vína, jedia bagety, croissanty, cestoviny, či syry – zaručený recept na štíhlu línuí, však? Prečo to však napríklad ľuďom v Amerike nezabezpečí rovnaký efekt, ako vo Francúzsku? Ide viac, ako len o typ jedla…

potesenie

1.   Jedlo pre potešenie

Francúzi si vedia vychutnať svoje jedlo, sú viac gurmánmi ako žrútmi. Jedlo považujú skôr za určitý zdroj radosti ako spôsob, akým si udržať zdravie a štíhlu líniu.V medzinárodnej štúdii sa národ, ktorý si jedlo najviac asociuje so zdravým (či už v pozitívnom, alebo negatívnom zmysle) a najmenej so samotným potešením, umiestnili na prvom mieste Američania. Naopak, na opačnom konci tabuľky sa umiestnili práve Francúzi.

Američania jedia úplne iným spôsobom. Je úplne bežne vidieť Američana hltať hamburger s hranolkami a pritom vykonávať inú činnosť ako je napríklad riadenia auta, telefonovanie, či pozeranie TV.

Výskumníci z Univerzity v Pennsylvánii dokonca zistili, že i čo sa týka samotnej najväčšej fast foodovej siete – McDonald, Francúzi i tu jedia ich jedlo pomalšie ako napríklad Američania a snažia si aspoň nejakým spôsobom jedlo vychutnať.

2. Červené víno

Francúzsko produkuje viac vína ako iné krajiny, jedine Taliani ich dobiehajú. Francúzsky zvyk pitia červeného vína pri jedle je pravdepodobne jeden z najväčších dôvodov existencie francúzskeho paradoxu. Dokonca i sám slávny francúzsky chemik a biológ Louis Pasteur raz povedal:. “Víno je najzdravší a najhygienickejší nápoj na svete.” Je všeobecne známe, že ľudia, ktorí pijú alkohol s mierou, majú dlhší a zdravší život ako úplní abstinenti či tvrdí alkoholici.

Antioxidanty tzv flavonoidy, prírodné chemické zlúčeniny vyskytujúce sa v červenom víne, majú pozitívny efekt na srdce a krvné cievy.

vino

3. Malé porcie

Na veľkosti záleží. Ak je jedlo chutné, ľudia majú tendenciu konzumovať, čo majú pred očami, Francúzi nie. Francúzske porcie sú pozoruhodne menšie ako napríklad tie americké. Aj napriek tomu, že obyvatelia krajiny galského kohúta jedia veľa masla, pečiva, či syrov, výskumy dokazujú, že stále prijímajú menej kalórii.

Napríklad štandardná veľkosť porcie jogurtu vo Francúzsku je 125g, v Amerike to je až skoro dvojnásobok – 225g. Samotné jedlo v reštaurácii je v priemere menšie asi o 25%, čokoládová tyčinka o 41% a nealkoholický nápoj až o 51%.

4. Kvalita nad kvantitou

Trhy sú vo Francúzske veľmi populárne. Pre Francúzov je bežné si kúpiť chlieb z pekárne, mäso od mäsiara a ovocie a zeleninu na trhu. Iste, je to časovo náročnejšie a niekedy aj drahšie ako vo veľkoobchode, no produkty sú aj zväčša čerstvejšie a kvalitnejšie.

Navyše, obchody vo Francúzsku nezvyknú byť preplnené mrazenými polotovarmi ako napríklad v Amerike.

trhy

5. Tradícia varenia v domácnosti

Obyvatelia Galského kohúta varia vo svojich príbytkoch viac ako Američania. Jedlo si veľmi často pripravujú vo svojej kuchyni, kde používajú práve kvalitné potraviny, ktoré si predtým nakúpili u špecializovaných predajcov. Varenie doma je najlepší spôsob ako sa vyhnúť nadmernej konzumácii konzervantov, či dať pozor na vysoký obsah soli a cukrov v jedle.

6. Seba disciplína

Francúzi sú si omnoho viac vedomí toho, aký negatívny vplyv má nadváha na ich životný štýl. Preto ak sa jeden deň „nacpú“ viac ako je zdravé, druhý deň sa to snažia vykompenzovať menšími porciami. Rovnako uprednostňujú jesť ľahšie a zdravšie jedlá po celý čas, ako držať prísnu diétu určité obdobie.

7. Desiata

Francúzi majú tendenciu desiatovať menej ako Američania, snažia sa skôr o pravidelné stravovanie počas celého dňa. Keď už príde na desiatu, tak zväčša siahnu po ovocí.

8. Pitie minerálnych vôd

Ďalším dôvodom zdravého životného štýlu Francúzov je pitie minerálnych vôd namiesto sladených. Podľa štatistiky, Francúzi vypijú v priemere 37,2 litra sladených vôd na osobu ročne, zatiaľ čo v Amerike je toto číslo niekoľkonásobne väčšie – až 216 litrov! Na druhej strane, minerálnych vôd vypijú Američania iba približne 47 litrov na osobu ročne, vo Francúzsku je to až 146 litrov.

voda

9. Aktívny život

Francúzi, na počudovanie, nie sú obrovskými priaznivcami fitness centier. Naopak, svoju kondíciu si držia jednoducho tým, že veľa kráčajú. Každodenné chodenie je súčasťou francúzskeho životného štýlu. Ulice vo Francúzsku sú veľmi udržiavané a plné chodcov, pretože mnoho ľudí svoje auto využíva len na dlhú trasu. Ísť autom do potravín za rohom je pre nich smiešne. Vo väčších mestách ľudia uprednostňujú chôdzu, či mestskú hromadnú dopravu aj práve kvôli častým zápcham na cestách.

Suma sumárum, francúzsky paradox je viac, ako len pravidelné pitie červeného vína a konzumácia nizkokalorických jedál. Je to skôr kultúra ako taká. Vedieť si vychutnať zdravé jedlo s malou dávkou toho nezdravého pre chuť, filozofia vyváženosti, či pravidelný aktívny život robí Francúzov vo svete fit.

french_people1

Komentáre

komentárov


1 Komentár


  1.  
    janik banik

    na tom víne niečo bude, minimálne skrytá reklama na tie francúzske..





Odpovedať