Vedeli ste, že pohárom vína porazíte posilňovňu?

0
Pridal 22. June 2013 admin , Články

„Pite víno, ako ho pijú obyvatelia Francúzska,“ tak takto stručne by sa dali zhrnúť výsledky štúdie, ktoré koncom 70. rokov minulého storočia urobil začínajúci vedec Antony Selwyn St. Leger. Ten jednoznačne preukázal, že v krajinách okolo Stredozemného mora, kde sa často konzumuje víno, je nižšia úmrtnosť v dôsledku srdcových ochorení ako v krajinách, kde sa pije pivo alebo „tvrdý alkohol“.  V porovnaní s USA išlo o takmer trikrát nižšiu úmrtnosť  a to aj napriek tomu, že Francúzi spotrebujú oveľa viac masla, tučného mäsa, nezdravých syrov, paštét a naviac aj oveľa viac fajčia. Odborníci tomuto javu dali pomenovanie „francúzský paradox“ a začali sa o vzťah zdravia a mierneho pitia vína systematicky zaujímať.

vino1b

Ženy sú na tom horšie

Systematičnosť priniesla ovocie v podobe zistenia, že nieje pochýb o tom, aby mierne pitie vína skutočne neznižovalo riziko srdcového infarktu o 40 až 50 %. Tým malým množstvom pre mužov myslíme zhruba 3 až 4 decilitre vína denne. Doporučená dávka pre ženy je zhruba polovičná. Nie však preto, že by im muži nepriali popíjať, alebo sa nad nimi chceli vyvyšovať, ale je to preto, že ženy majú podstatne nižšiu hladinu alkoholdehydrogenézy – enzým, ktorý je pri štiepení alkoholu v tele dôležitý. Najdôležitejšie je však zachovať si tú pravidelnosť a hlavne striedmosť. Nejde však trojdenné vynechanie dohnať jedným flámom. Nárazové pitie väčšieho množstva alkoholu je totiž naopak z hľadiska infarktu pomerne nebezpečné.

Prečo víno lieči?

Okrem alkoholu obsahuje víno fenolické látky, z nich sú významné flavonoidy. Dobré víno ich obsahuje desiatky. Ich zloženie určuje nielen samotná odroda, technológia spracovania, ale aj zemepisná poloha vinice. Najviac flavonoidov obsahuje červené víno – v ňom je ich až desaťkrát viac ako v bielom víne. Flavonoidy pôsobia ako antioxidanty, ktoré viažu molekulárne kyslík a pomáhajú redukovať tvorbu okysličeného lipoproteínu, ktorý je hlavnou príčinou kôrnatenia tepien a vzniku trombóz. Tento antioxidačný účinok sa spolu s vitamínom C podieľa na odburavaní cholesterolu. Takže najmenšie obavy z infarktu myokardu môžu mať ľudia, ktorí päťkrát či šesťkrát za týžďen holdujú troške vína. Podľa lekárov je najlepšie používať tento prírodný liek počas večere alebo po nej.

Ale pozor, musí to byť kvalitné víno. Krabicové víno, ktoré je väčšinou silno riedené a „vylepšované“ rôznymi náhradami, naozaj nefunguje.

vino3b

Čomu víno pomáha

Žalúdok – triesloviny ktoré obsahuje víno povzbudzujú trávenie, naprávajú poškodenú sliznicu tráviaceho traktu a majú aj antibakteriálne účinky. Alkohol napomáha tráveniu tukov a ďalších látok, nerozpustných vo vode.

Pľúca – resveratrol znižuje úroveň škodlivých chemikálií v pľúcach. Fenolické látky vo víne potláčajú negatívny vplyv fajčenia. Ale pozor! Prospešné látky v dvoch decilitroch vína zabraňujú škodlivinám len z jednej cigarety.

Nervový systém – ľudia málo holdujúcím vínu hrozí menšie riziko poškodenia demenciou alebo Alzheimerovou chorobou.

Imunitný systém – Víno má tiež antibakteriálne účinky. Vďaka obsahu trieslovín je podporovaná funkcia imunitného systému. Látky obsiahnuté vo víne detoxikujú baktérie, bakteriálne jedy a vírusy.

Zrak – primeraná spotreba vína je spojovaná s nižším rizikom vekového stárnutia očnej sietnice, ktorá môže viesť až ku slepote.

(tento článok bol pôvodne publikovaný dňa 31.októbra 2010 na našom predchádzajúcom webe – coolplaneta.com)

Komentáre

komentárov