7 zaujímavých a luxusných komodít

0
Pridal 12. June 2013 admin , Články

Komodity sú zjednodušene suroviny a sú neodmysliteľným základom súčasného života. Je to veľká väčšina toho, čo vidíme okolo nás, čo denne používame, konzumujeme, nakupujeme. Existujú aj také komodity, s ktorými sa nestretneme nikdy v živote z jednoduchého dôvodu, že sú vzácne, a teda veľmi drahé. Niektoré sa vyskytujú vo veľmi malom množstve, iné majú vysoké náklady pri pestovaní, chove, zbere, výrobnom procese a podobne.

1. Kaviár

kaviar

Najčastejšie spájaný s luxusom, pôžitkárstvom, ruskou vodkou či pravým šampanským. Jedno z najdrahších jedál na svete a fajnšmekri neváhajú za pravý kaviár utratiť celý majetok. Najdrahším je biely kaviár Almas z Belugy. Biely kaviár musí dozrieť ako víno. Čím je ryba staršia, tým je kaviár belší. Cena za 100 g je viac ako 2 400 €.

2. Hľuzovka

hluzovka

Je najdrahšia huba a veľmi vzácna delikatesa, pretože jej zber je ojedinelý. Zbiera sa vo Francúzsku, Taliansku, Chorvátsku, na Novom Zélande alebo v USA. Okrem špecifickej arómy a chute pôsobí aj ako afrodiziakum. Na zber sa špecializujú zberači, ktorí majú vycvičené psy alebo prasnice. Zaujímavosťou je, že práve prasnice sú veľmi dobrý vyhľadávači, nakoľko ich priťahujú feromóny vylučované z húb. Cena sa stanovuje za kilogram v závislosti na kvalite, čierne stoja okolo 1000 – 2000 €, biele 2000 až 4000 €.

3. Šafrán

safran

Je najdrahšia korenina na svete a neexistuje žiadny stroj, ktorý by uľahčil jeho zber. Každú dlhú purpurovú bliznu treba odštipnúť ručne. Na kilo korenia v prášku sa použije 75 až 250 tisíc kvetov. Ak vám šafrán ponúkajú lacnejšie, nenechajte sa zlákať. Pokojne to totiž môže byť jeho falošný „dvojník“ bez charakteristickej vône. Jeho cena je vyššia než cena zlata. Za pol kila tohoto korenia zaplatíte v závislosti na jeho pôvode a kvalite od 500 do 5000 USD.

4. Vanilka pravá

vanilla1

Patrí do rodu orchideí, rastie ako popínavá rastlina, ktorej pestovanie je veľmi namáhavé a nákladné. Ako pochutina je po šafráne druhá najdrahšia komodita na svete. V obchode predávaný vanilkový cukor sa pripravuje so syntetickým vanilínom. Náročná gazdiná si pripraví svoje pravé vanilkové ochucovadlo tak, že v dobre uzavretej nádobe uloží kus vanilky pravej do práškového cukru a ten čoskoro prevezme jej vôňu.

5. Aljašský Krab kráľovský

krabkralovsky

Je znalcami vysokocenený po celom svete, hlavne pre jeho chuť. Lov krabov na Aljaške sa stále radí medzi najnebezpečnejšie zamestnania na svete. Rybári pracujú v náročných poveternostných podmienkach a veľmi nebezpečnom prostredí. Robí sa nonstop a posádka je rada, ak si pospí tri či štyri hodiny denne, občas ani toľko nie. Čelia vetru s rýchlosťou 95 km/h a vlnám vysokým ako štvorposchodová budova. Na palube sa hromadí voda, ktorá ihneď zamŕza. Často treba prerušovať prácu a odhadzovať ľad, inak hrozia zlomeniny alebo horšie veci. Za jeden kráľovský kus dostane posádka okolo 45 dolárov. Každý rok sa určujú kvóty, koľko ton krabov sa smie vyloviť, niekedy lov trvá len pár dní.

6. Kobe beef

Kobe_Beef_

V okolí mesta Kobé sa chovajú kravy, z ktorých steaky sú pravdepodobne najdrahšou hovädzinou na svete. Kravy z plemena Wagyu sú vykrmované ryžou, strukovinami, pivom a tomu sa pridáva každodenná masáž ryžovým vínom. Toto hovädzie mäso je žiadanou pochúťkou milovníkov steakov, ktorí za kilo tohto mäsa zaplatia okolo 135 €.

7. Ambra

ambra

Pravá ambra mala dlhú dobu priezvisko “čierne morské zlato”. Voskovitá a lepkavá hmota sa vyskytuje v tropických oceánoch. Tieto na hladine sa vznášajúce útvary sú nestrávené zbytky potravy vyvrhnuté z veľrybieho žalúdka a predstavujú jeden z najlepších stabilizátorov používaných pre parfémy.Vôňa ambry je osobitá a ničím nenahraditeľná. Ambry je málo, je drahá, vzácna, a tým pádom pre väčšinu vôní nedostupná komodita. V dnešnej dobe sa ambra vyrába v laboratóriách synteticky.




Komentáre

komentárov


0 Komentárov



Pridajte komentár ako prvý!


Odpovedať