Čo skrýva čaj v sáčkoch: čaj alebo čajový prach?

0
Pridal 10. August 2011 admin , Články

Sypaný čaj pomaly odchádza do minulosti, listový čaj pijú iba gurmáni. Uvariť si čaj zo sáčka  je rýchle, chutné a pohodlné. V podstate, sáčok – to je zdokonalené sitko na čaj. Sypaný čaj sa naukladal do individuálnych balení a priviazal sa k nim špagátik. Má to však jeden háčik. Vo vnútri sáčku totiž nie sú čajové listy, ale akýsi prášok.  Dajú sa tam nájsť aj svetlohnedé časti stopky čajového lista. Akýkoľvek, dokonca aj drobný sypaný čaj vyzerá celkom inak.

caj1

Prach z čaju

Prach – práve ten často sypú do čajových sáčkov. Po spracovaní čajových listov zostáva  drobný odpad. V Indii, Číne, tam, kde pestujú čaj, tento prach jednoducho zmietajú zo stolov a vyhadzujú na smetisko, alebo za pár drobných predávajú iným krajinám. 10-kilogramové vrece čajového prachu stojí 10 dolárov alebo 300 rubľov. Z neho sa dá vyrobiť 200 štandardných balíčkov sáčkového čaju. To však vôbec neznamená, že všetok čaj v sáčkoch  je iba prach. Niektorí výrobcovia plnia sáčky normálnym sypaným čajom, len veľmi drobným. Odlíšiť kvalitný sáčkový čaj od prachového sa dá nasledovne: Ak na dne balenia je čajový prach, to znamená, že sáčky najpravdepodobnejšie naplnili  odpadom čajovej výroby. Ak je krabička čistá, v sáčkoch je zrejme ozajstný čaj – nevysýpa sa totiž skrz sáčky.

Sáčkový čaj sa vylúhuje rýchlejšie ako listový. Stačí na pár sekúnd dať sáčok do vriacej vody a voda sa okamžite sfarbí do hneda (ak ide o čierny čaj).  Ale to ešte nie sú všetky výdobytky pokroku. Ak dáte sáčok s čajom do pohára so  studenou vodou, tiež získa hnedastý nádych. Dôvodom sú farbivá. O tom, že čaj obsahuje farbivá, na etiketách nepíšu. Ale existuje jednoduchý spôsob ako to zistiť.

Ak si chcete overiť čaj, ktorý zvyčajne pijete, či obsahuje farbivá, vylúhujte sáčok v studenej vode. Ak sa rýchlo sfarbí dohneda, čaj obsahuje farbivá. Pre každý prípad môžete spraviť ešte jeden test. Dajte do šálky s čajom kúsok citróna. Ak sa nápoj potom nestane svetlejším, znamená to, že obsahuje farbivá.

Čaj s malinami, jahodami, broskyňami, mätou, bergamotom – na krabičkách je nakreslené čerstvé ovocie a bylinky. Výrobca tvrdí, že tento čaj je nielen chutný, ale aj zdravý, sú v ňom predsa ozajstné kúsky ovocia, lístky mäty a bergamotu. Ale je to naozaj  tak? Ak rozpitvete sáčok s takýmto čajom, uvidíte tam čaj, kúsky ovocia a čohosi bieleho. Nie je to nič iné, ako aromatizátor, identický s prírodným – má chemickú chuť, páli jazyk. Sú to umelé dochucovadlá, len rozpustené vo vode.

caj2

caj3

Chemické arómy sú silnejšie ako prírodné. Preto čaj napr. s príchuťou lesných jahôd sa nám zdá chutnejší ako čaj s ozajstnými lesnými jahodami.  To sa hodí výrobcom – aromatizátory sú mnohonásobne lacnejšie ako jahody.  Ale sotva by si niekto z vás kúpil čaj, na krabičke ktorého by bolo napísané: „Prírodný čaj s citronelolom” alebo: „Ozajstný cejlónsky čaj s alfa iónom“. Výrobcovia to urobia predsa jednoducho : pridajú do čaju kúsky ovocia, ale iba desatiny percenta. Presne toľko, aby sa to dalo uviesť na etikete. A aby čaj aj voňal jahodami alebo pomarančom pridávajú aromatizátory.

Pred kupovaním čaju si prečítajte jeho obsah na krabičke. Ak okrem prírodného ovocia tam sú uvedené aromatizátory, pravdepodobne žiadne ovocie tam prakticky nie je.

Umelým aromatizátorom by sa mali vyhnúť alergici, deti a astmatici. Aromatizátory môžu vyvolať záchvat alergie dokonca aj u zdravého človeka. Preto pred kúpou ovocného čaju je treba si pozorne prečítať jeho zloženie.

Listový čaj

To už nie je mačka vo vreci, vidíte lístky čaju, ktorý vylúhujete. V balíčku nie je prach, ale ozajstné čajové listy, veľké alebo malé. Nápoj je potom chutnejší a aromatickejší ako čaj zo sáčkov. Má to iba jeden háčik. Podľa údajov expertov, takmer 20%  čaju, ktorý sa predáva na trhoch a obchodoch je po záruke. Zdalo by sa, čo je na tom zlé? Nie je to predsa pokazená ryba alebo skysnuté mlieko. Čajom, dokonca aj po záruke sa človek určite neotrávi, myslia si mnohí. A mýlia sa. Po čase sa v čaji vytvárajú alfatoxíny – sú to jedovaté látky, ktoré vyrábajú plesňové huby, aspergillusy. Aspergillusy vyrastajú na zrnkách, semenách a  listoch  čaju, záručná doba ktorého uplynula. Vo veľkých dávkach spôsobujú nezvratné poškodenia pečene a smrť.

Doba spotreby čaju je tri roky. Dátum výroby sa vždy uvádza na balení. Na prvý pohľad je všetko jednoduché: pozrieš sa na dátum a pripočítaš tri roky. Ale problém je v tom, že na balíčku je uvedený dátum balenia čaju. Teda nie čas jeho zberu na plantáži, ale čas, kedy bol nasypaný do krabice. Čaj môže ležať na sklade rok, dva, tri alebo dokonca aj päť. Potom ho zabalia do krabíc a poctivo píšu dátum, kedy bol zabalený, napríklad 31 január 2011. Spoznať čaj po záruke však môžete aj sami.

Vylúhujte čaj v kanvičke (čierny čaj). Ak sa o niekoľko minút na jeho povrchu objaví jemný filmovitý povlak, znamená to, že je čerstvý. Ak tento povlak chýba, znamená, že čaj bol pozbieraný pred viac ako dvomi rokmi. Ak nápoj má nahorkastý zápach a na dne kanvičky sa objavujú zrazeniny, čaj je po záruke, nepite ho. Balíky ozajstného čaju by mali byť zvrchu prikryté priesvitnou fóliou. Ak fólia chýba, znamená to, že máte pred sebou falzifikát.

Pozorne si prečítajte informácie na balíku –  musí tam byť uvedený výrobca, jeho adresa a telefónne číslo, miesto, kde čaj vyrástol a miesto, kde bol zabalený.

India, Cejlón a Čína – na týchto miestach sa pestuje 90%  čaju, ktorý pijeme. Mnohí si myslia, že najlepšie je kupovať čaj, ktorý bol balený rovno na mieste. Ale práve do tejto pasce sa nechá chytiť dôverčivý kupujúci.

Ak na balíčku čaju  je napísané Made in China alebo Made in Sri Lanka, znamená to, že pred vami je falzifikát. Na ozajstnom cejlónskom čaji musí  byť nápis Packed in Sri Lanka alebo obrázok leva s bodkami. Pravdaže, leva môžu nakresliť aj na falzifikáte, ale existuje spôsob ako ho odlíšiť. Spočítajte bodky na kožuchu leva. Ak je ich 17, znamená to, že čaj je naozaj z Cejlónu. Na čaji zabalenom v Číne je nápis  China National Import and Export Corporation Tea and local products.

Ľadový čaj

Výrobcovia sa vás snažia presvedčiť, že pred vami je ozajstný čaj, iba chladený.  Prírodný nápoj, ktorý je oveľa užitočnejší ako kadejaké sladké malinovky s umelými farbivami  a  aromatizátormi. Teda, ak si doma spravíte čaj, dáte doňho lyžičku cukru a plátok citróna, a potom ho ochladíte, získate rovnaký nápoj, aký vám ponúkajú vo fľaškách. Potom by to malo fungovať aj naopak – ak  ohrejte studený čaj vo  fľaške, získate normálny teplý čaj. Je to naozaj tak?

Prečo studený čaj v horúcom stave prestáva byť čajom? Ide o to, že čajom tento nápoj môžeme nazvať iba s  prižmúrenými  obidvomi očami: je to obyčajná sladká voda, do ktorej bolo pridané malé množstvo suchého čajového prášku. Podľa slov expertov, čaju v nápoji nie je viac ako 1%.

Pred tým, ako si kúpite studený čaj, prečítajte si jeho zloženie na etikete. Ak medzi zložkami nie je extrakt čaju alebo je uvedený ako posledný, znamená to, že  máte pred sebou jednoducho sladkú vodu s príchuťou čaju  – obsahuje farbivá, aromatizátory, konzervanty a veľa cukru.

caj4

 

Komentáre

komentárov


0 Komentárov



Pridajte komentár ako prvý!


Odpovedať